Nesze neked...

Sign by Danasoft - Get Your Sign

2010. május 29., szombat

25 éve történt....

Szombaton Brüsszelben, Torinóban és Liverpoolban egyaránt megemlékeztek a huszonöt esztendővel ezelőtt, 1985. május 29-én történt Heysel-tragédia áldozatairól. A Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK) Juventus–Liverpool (1–0) döntője előtt a brüsszeli Heysel Stadion nézőterén az angol futballhuligánok támadásba lendültek, aminek következtében 39, többségében olasz szurkoló meghalt, több mint hatszázan megsebesültek.
Tájkép csata után, mérkőzés előtt, avagy Heysel Stadion, 1985.  május 29. (Fotó: Action Images)
Tájkép csata után, BEK-döntő előtt – avagy Heysel Stadion, 1985. május 29. (Fotó: Action Images)

In Memoria e amicizia – olasz nyelvű felirat fogadja azokat, akik a Liverpool labdarúgócsapatának honlapjára látogatnak szombaton. Ez a gesztus, továbbá a minapi emléktábla-avatás, a félárbocra eresztett klublobogó, valamint egy sajátos labdarúgó-mérkőzés megszervezése is érzékelteti, hogy Anglia nem felejtette el, és bűntudattal eleveníti fel a 25 esztendővel ezelőtt ezen a napon történteket.

Az emlékezés és a barátság jegyében szervezték meg azt a mérkőzést, amelyet a Liverpool és a Juventus szurkolói vívnak ma délután a „vörösök" akadémiáján, Kirkbyben. A meccset egy több mint öt esztendeje Liverpoolban élő Juventus-szurkoló, Serafino Ingardia ötlete nyomán, egykori áldozatok hozzátartozóinak erkölcsi támogatásával hozták össze abban a reményben, hogy az együttlét segít a sebek gyógyításában.

A tragédia nagyjából egy órával a 25 évvel ezelőtti mérkőzés előtt történt. Az angol futballhuligánok, áttörve az őket az ellentábortól elválasztó kerítést, megtámadták a Juve-drukkereket, akik egy kőfalon átmászva próbáltak menekülni. Sokaknak sikerült is, azonban a fal leomlott, és az ott tartózkodókat maga alá temette. Sokan ott, mások a menekülő szurkolótársaik talpa alatt lelték halálukat, sérültek meg.

A mérkőzést végül lejátszották, a Juventus Michel Platini büntetőből szerzett góljával 1–0-ra győzött.

A 39 halálos áldozatot követelő katasztrófának óriási visszhangja volt, részben azért, mert a televízió világszerte közvetítette az eseményeket. Világossá vált: egyszerre kell fellépni a huliganizmus ellen, és korszerűsíteni, biztonságosabbá tenni a stadionokat.

Tizennégy angol futballhuligán börtönbüntetést kapott (igaz, nem jelentőset), az angol klubokat öt évre kitiltották az európai kupaporondról, az illetékesek átgondolták a stadionok biztonsági felszereléseit – és a modern arénákból nemcsak a játékteret a lelátóktól elválasztó kerítések és a zsúfolt állóhelyek, hanem a huligánok is eltűntek.

Ezzel együtt tennivaló még van bőven – erre a meccs egyetlen gólját szerző Michel Platini immár az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökeként mutatott rá a szombati, torinói megemlékezésen, biztonságos stadionokat garantálva a jövőre.

„Az a mérkőzés csupán kilencven percig tartott, de tudjuk, valójában sohasem ér véget – mondta Platini. – Boldog és gondtalan fiatalemberként érkeztem Brüsszelbe, ám amit ott a társaimmal tapasztaltam, sok mindent megváltoztatott bennem egy életre. Időközben a fiatalságom elszállt, ám az európai szövetség elnökeként fontos küldetésem, hogy megelőzzük az efféle tragédiákat, hogy a stadionok biztonságosak legyenek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése